Gjælentunet er Bodø og Omegns Turistforenings nærmeste tilbud til Bodøs befolkning. Anlegget består av fire hytter, noen uthus, naust og to båter og har landets lavest beliggende turistforeningshytte, Egnarbua, to meter over flomålet. Gjælentunet egner seg meget godt for skoleklasser, barnehager og grupper, og er tilrettelagt med undervisningsmateriell. Enga og stranda ved Egnarbua er et yndet mål også for dagsturer. Merk at ved/ grillkull til utendørs bruk må medbringes.

Vis mer OM HYTTA

Gjælentunet er ubetjent (uten proviant) og er siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsiden av Børvasstindan. Hovedhuset ble overtatt av BOT i 1989, særlig med tanke på å ha et tilbud til barn, ungdom og barnefamilier.

Gjælentunet er godt tilgjengelig også for sjøfarende med båt. Inn gjennom naustdøra og forbi to robåter finner du foreningens "lugartilbud" Egnarbua. De seksten kvadratmeterne rommer en køyeseng og en vinkelsofa som til sammen gir fire soveplasser. Kjøkkenkrok, gassbluss og vedovn gir de samme fasilitetene som de fleste andre hyttene til BOT. Vann finner du i en kran 20 meter unna. For å bedre mulighetene til å komme denne veien er det lagt ut flytebrygge i sommerhalvåret ved naustet. DNT er i samarbeid med Forbundet Kysten og andre om kystledhytter, og Gjælentunet er en av dem.

Med Kårstua på andre siden av tunet er det alltid plass for en vanlig familie eller tre, selv om hovedhuset er fylt opp av naturhungrige skoleelever. Kårstua er låst med vanlig DNT-nøkkel, og brukerne er underlagt de samme rettigheter og plikter her som på de vanlige fjellhyttene. Denne hytta passer særlig godt for småbarnsfamilier, med innlagt strøm, vann og med stellepute, barnestol og sprinkelseng.

OM NÆROMRÅDET

Fine kveldsturer til Gjelfjellet, Middagsfjellet eller Skånlandsfjellet passer for barn helt nede i syv-åtteårs alderen. Langs fjæra går det sti utover fjorden til Skånland gamle handelssted. Vær imidlertid oppmerksom på at det gamle handelsstedet nå er privatbolig, og det bør respekteres. Alle som benytter seg av Gjælentunet har mulighet for å benytte seg av to robåter som ligger i naustet nede ved sjøen. Redningsvester i mange størrelser finner du også her. Det er også mulig å fiske fra land. Fiskeredskaper må du ha med deg. Tidevannsstrømmene forbi naustet gir gode muligheter for fangst av torsk, sei, ørret og laks. Er du heldig svømmer det en lekende niseflokk forbi når du sitter på svabergene og nyter kveldsola mens barna leker i vannkanten på den hvite sandstranda.

På tunet er det husker, sandkasse og slengtau og en stor gapahuk. Grillplasser på tunet og utenfor Egnarbua gir gastronomiske muligheter både før og etter barnas leggetid. Det er ikke nødvendig å fortelle foreldre om lekemuligheter i skogen, men stikkord som refleksløype, lommelykt, gjemsel og skattejakt er bare noen organiserte tips. Og – ved stien ned til Egnarbua finner du verdens flotteste klatretre. Om været er ufyselig, ligger Lekehuset (et gammelt saufjøs) der og lokker.

TILRETTELEGGING FOR GRUPPER

Hovedhuset benyttes mye av skoleklasser, barnehager og andre som ønsker å leie/reservere plass. Hovedhuset er låst med egen nøkkel, og kan reserveres. Bestilling via Bodø og Omegn Turistforening (Sandgt 3, inngang fra Storgata).

Området rundt er veldig godt egnet til undervisningsopplegg rettet mot miljølære, natur og kystbiotoper. I hovedhuset ligger det undervisningsmateriell til slik bruk.

I tillegg finnes naturstier, tur- og aktivitetsforslag, orienteringsopplegg og matoppskrifter for bål og primus. Grillplass i tunet og utenfor Egnarbua. To båter til fri disposisjon samt redningsvester i forskjellige størrelser.

TILRETTELEGGING FOR HUND

Gjælentunet har også plass for hunder. Ei lita hytte har to sengeplasser, og er gitt navnet Hundehuset. Her, i tillegg til i Egnarbua er Passopp velkommen.

Gjælentunet, telefonnummer:

Utvalgte arbeidsområder

Send til
din mobil

Informasjonen er sendt til din mobil